Κουμιώτικες γλυκιές... συκοφαντίες

Η κωπιώδης επιλογή και επεξεργασία.από γυναίκες του Συνεταιρισμού.
Ενα Σαββατοκύριακο ήταν αρκετό για να πάρει τη μεγάλη απόφαση ο Γιάννης Αποστόλου. Μια εκδρομή στην κεντροανατολική Εύβοια τον έπεισε πως η Αθήνα ήταν γι' αυτόν και την οικογένειά του ανυπόφορη.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες αγόρασε ένα σπίτι στον Οξύλιθο, ένα χωριό έξω από την Κύμη, και σιγά σιγά ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της συκιάς.
Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης του Ν. Ευβοίας από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας.

Ο Μοναδικός Χρυσός Καρπός του δέντρου, που δε παράγετε πουθενά αλλού.

Οσο για την ιστορία των σύκων, των ισχάδων, , ξεκινά από την αρχαία Αθήνα όπου οι πλούσιοι άρχοντες τα πρόσφεραν στα συμπόσια. Επειδή ήταν περιζήτητοι καρποί και κάποιοι τους έκλεβαν ή τους έκαναν εξαγωγή, σχηματίστηκε ειδική ομάδα που παρακολουθούσε και κατήγγειλε τους δράστες. Οι περίφημοι «συκοφάντες».
Η σοφία των παλιών έλεγε 
``Φύτεψε ελιά για το παιδί σου και ΣΥΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.``

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου