Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ


ΧΑΜΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ,
Ξεθωριασμένα από την υγρασία και ξεχασμένα από καιρό,μέσα σε μπαούλα βρέθηκε ένας πραγματικός σπάνιος θησαυρός,στο μικρό χωριό της Ευβοίας, που λέγεται Οριό, κοντά στο Αυλωνάρι το γνωστό,με τον πύργο τον Ενετικό.
Για να μας θυμίσει τις ρίζες μας , και τη κληρονομιά μας, που `χαμε χάσει,στο τόπο αυτό.
Δεν αναφερόμαστε σε  νομίσματα χρυσά, ή εδώ.Απλά παλιά κειμήλια οικογενειακά , ψάξιμο σε σπάνιων εκδόσεων βιβλία παλαιά.,ξενύχτι ερευνητικό στο Γενικό Αρχείο του Κράτους,και ζωντανεύει μπροστά μας ,κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς, που πρέπει να μοιραστούμε , με τη νέα γενιά και τα μικρά παιδιά..
Γιατί η ιστορία κύκλους κάνει και ξαναγυρνά, και όποιος δε τη μελετά, γίνεται έρμαιο χαρτογιακάδων πολιτικών, που τον εμπαίζουν διαρκώς.

Στατηγός Νικόλαος Κριεζώτης

Το κομμένο χέρι και ο σκούφος του ήρωα  των Ελλήνων στρατηγού .


Ενα χέρι κομμένο , στη Χαλκίδα, του κάστρου των τειχών, ανήκει στον ήρωα αυτού του νησιού.
Ο υπερασπιστής της Ακρόπολης των Αθηνών,που κατέλαβε ο ίδιος με τους 300 επίλεκτους Ευβοιείς, που συνέτριψε τους Τούρκους , σχεδόν σ` όλες τις μάχες παντού,  
Κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε ,στο νησί που πολέμησε και δοξάστηκε, από τους πολιτικούς, που εμφανίζονται πάντοτε, μόλις  από των μανάδων τα δάκρυα ,το αίμα των πεσόντων ηρώων ξεπλυθεί..
Αυτοί οι κακομαθημένοι ,δεν ένοιωσαν ποτέ, τι σημαίνει αξιοπρέπεια, λόγος και τιμή.
Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εξαφανίσουν, τους πρωταγωνιστές ,του γένους της λευτεριάς, για να τους θάψουν σε μπουντρούμια σκοτεινά, όπως το Κολοκοτρώνη, το Καραισκάκη και τους άλλους αρχηγούς.
Ιδιόχειρη Διαθήκη Κριεζώτη στην Σμύρνη,που πέθανε,και κηδεύτηκε , τιμώμενος, από  τους Τούρκους .
  

Νικόλαος Αποστόλου Μπαιρακτάρης (1952-1921) Ο μικρός γιός του  Αποστόλη Σιδέρη-Μπαιρακτάρη από το Οριό, στο σπίτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του οπλαρχηγό του 1821
Ο τάφος του, Νικολάου Μπαιρακτάρη, δεσπόζει και σήμερα, στο κέντρο του νεκροταφείου του Οριού,
 πηγαίνοντας στο δρόμο για τη Μουρτερή, χάριν του δισέγγονου του , Γεωργίου Μπαιρακτάρη .

Απόστολος Νικολάου Μπαιρακτάρης 1896-1988. Εγγονός του οπλαρχηγού, ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στους περισσοτέρους Αγώνες του 20ου αιώνα


Απόβαση  στη Σμύρνη, με το Ευζωνικό Σύνταγμα, 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου